Zsidó temető, Beled

Zsidó temető, Beled
Hozzászólás HozzászólásTérképpelIvánkovics József
2009.05.22.
Beled - A rábaközi egyik legszebb állapotban fennmaradt, gondozott és 2002-ben felújított zsidó temetőjét Beledben találhatja meg az utazó.


A rábaközi egyik legszebb állapotban fennmaradt, gondozott és 2002-ben felújított Beledben találhatja meg az utazó. Évekkel ezelőtt nem csak a sírkert fejfáit állították helyre, hanem a ravatalozót is.

1714-ben már voltak zsidó lakosai a településnek. 1801-ben engedélyezték a temető alapítását, az első sír 1802-ből származik. 1784-ben négy zsidó család élt a faluban, 1835-ben 240 zsidó lakosa volt Belednek. 1871-ben alakult meg a helyi izraelita hitközség, az alapító okiratba leírták, hogy pecsétjükön magyarul szerepeljen a felirat.
Az 1930-as évek fasizmusa a falu közösségére is hatással volt. A történelem vihara és a második világháború sokakat elsodort, a koncentrációs táborokban több mint háromszázan vesztették életüket. Mindössze 44-en tértek vissza, de 1956-ban ők is elhagyták az országot. Az ötvenes évek után mindössze egy zsidó, Salamon bácsi - akire napjainkban is sokan emlékeznek még - maradt a faluban, ő szintén a sírkertben nyugszik.

A Rábaköz egyik legszebb állapotában fennmaradt zsidó temetője Beledben található. Fotó: Ivánkovics József.

A
940 elhunyt zsidó végső nyughelye, amelyről a temető földbe süppedt, héber feliratú sírkövei tanúskodnak. A sírokat Avigdor Sharon rendszerezte: betűt és számot kaptak a fajfák, így egy könyvből könnyen kikereshető a halottak nyughelye. Ez a rendszerezés nem jellemző a többi zsidó temetőre, ezért máshol nehezebben találják meg a hozzátartozók halottjaikat, annál is inkább, mert már a héber feliratot sem tudják elolvasni.

A beledi önkormányzat a felújításkor a
védetté nyilvánította, amelyet a ravatalozó falára elhelyezett márványtábla tanúsít.

Nyitva tartás:
A temető előzetes bejelentkezés után tekinthető meg.
Érdeklődni a temető gondnokánál: Goldschmied Gyula - 20/312-45-66

Kapcsolódó link:

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot