Városháza, Győr

Városháza, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A folyók városának egyik jelképe az az épület, melynek tornya 59 méter magasra ágaskodik, s szinte vonzza az utazó tekintetét. A Millenium évében (1896) kezdték építeni a grandiózus városházát, s négy évvel később fejezték be.


Napjainkban a fehér tornyot körülölelő teret kicsinosították, s a forgalmi rend is nagyban változott a környékén.

A torony megért két világháborút, átvészelt egy sötét-szürke korszakot – ma ismét eredetileg tervezett fehér színében jelképezi a várost.
A győri Városháza égig érő tornya. Videó: Cseh Róbert.
"Jó győrinek lenni"


Győri
hivatalos weblapja szerint azért jelképezi városát, mert a magasba törő tornya példát mutat, fejlődésre sugall az alatta nyüzsgő, évről-évre gyarapodó ipari, kulturális, oktatási, és kereskedelmi életnek.

Fehér színe jelképezi azt a nyugodtságot, tiszta célt, a "jó győrinek lenni" - érzést, amit bármilyen politikai rendszer is, de biztosított az itt lakoknak. A városháza építésének korában "gigantikus" méretű volt a városhoz mérten, az most léptékhelyes – vélik napjaink városvezetői.

A városháza építésének történetéről dióhéjban: Bisinger József, győri üveges-mester hagyatéki hozzájárulásával, országos tervpályázat kiírásával lehetőség teremtődött 1894-ben arra, hogy egy új városháza valósuljon meg a folyók városában.

Ennek oka egyébként az volt, hogy a régi városháza, Győr erőteljes növekedésével kicsinynek bizonyult, bővítése pedig nem volt megoldható a Belvárosban.Galéria a győri Városházáról. Fotók: Cseh Róbert.1900-ban avatták fel

A tervpályázatra 16 pályamű érkezett. A bíráló bizottság ugyan Alpár Ignác tervét találta a legmegfelelőbbnek – mégis Hübner Jenő tervének eredményét látjuk ma, aki második helyezett volt. Ugyanis Alpár Ignác nem vállalta a megbízást, más elfoglaltsága miatt.

Hübner tervében kiemelkedik az 1792-ben épült és 1894-ben lebontott győri tűztoronyra emlékeztető – korabeli dokumentumok szerint a helyiek nagyon szerették a szóban forgó épületet –, vagy még inkább annak emléket állító várostorony, a homlokzati rész előreugró melléktornyai, az oszlopos, erkélyes főbejárat.

1897 tavaszától gyors ütemben folyt az építés, és május 13-án a közgyűlés határozatot hozott, hogy a nagytorony kőburkolatot kapjon, és sisakja a kistornyokkal együtt vörösrézből készüljön. Az új városháza ünnepélyes felavatására 1900. március 19-én került sor.

Impozánsak méretek és ötezer síp

Az épület mind külső, mind belső méretei impozánsak: hosszúsága 85 méter, szélessége 40 méter, a torony magassága 59 méter. Belül pedig több mint 200 helyiséget alakítottak ki.

Halljunk pár szót a díszteremről is: az első emeleti tanácsteremben tartják a közgyűléseket, és a mellette levő kisebb termekben (Kék terem, Barna terem) a bizottsági üléseket. A városháza alaptevékenysége mellett évtizedek óta rangos ünnepségeknek, tanácskozásoknak, rendezvényeknek is otthont ad.

1973-ban a kitűnő akusztikájú tanácsteremben orgonát építettek. A város a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola lebontott orgonájának nagyobbik részét kapta meg, s helyezte el a tanácsteremben. Az ötezer sípos, 52 regiszteres és négy-manuálos orgona kitűnően alkalmas hangversenyekre.

A második emeleten ismét irodák vannak. Ez az emelet kevésbé díszes, de stílusában, hangulatában egységet alkot az alatta levő szintekkel.

Sajnos, a torony nem látogatható

A városháza legnagyobb "hibája" tán a tornyában rejtőzik. A félreértések elkerülése miatt nem az illusztris látványával van gond, hanem azzal, hogy a turisták nem látogathatják. Így aztán Győrt nem is tudják madártávlatból megtekinteni az érdeklődök – pedig a várost így lehet(ne) a legjobban megismerni.

Bár a 19. századi építéssel nehéz versenyezni, kisebb mértékben azért most is szépül a városháza. A tornyot körülölelő teret 2008 végén kicsinosították, majd 2009 tavaszán a forgalmi rendet is megváltoztatták. Így a Budapest felől érkező autósok könnyebben közelíthetik meg Győr egyik védjegyét.


Nyitva tartás:
belül nem látogatható – csak időszakos eseményekkor.

Megközelíthetőség:
Budapest és Hegyeshalom felől az 1-es főúton.

További részletek: www.gyor.hu

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot