Téglagyűjtemény: A föld és a tűz házassága, Szany

Téglagyűjtemény: A föld és a tűz házassága, Szany
Hozzászólás HozzászólásTérképpelIvánkovics József
2009.06.18.
Szany - A szanyi Rugli Dezsőnek különös hobbija van: téglákat gyűjt. Rugli Dezső legkedvesebb téglái a római korból származnak. Ezeket külön vitrinben őrzi.


A rábaközi település - Szany -  takaros udvarán vitrinek sorakoznak. Az üvegfalak mögött fehér, szürkés, vörös színű téglák, melyeken évszámok és monogramok állnak. A több ezer tégla gazdája Rugli Dezső kőműves, aki tizenöt éves kora óta gyűjti szenvedélyesen az építőanyagot.

Rugli Dezső gyűjteményében 1370 különböző tégla van, a római kortól egészen napjainkig. A tégláinak száma 2300 darab, (amely folyamatosan bővül).

Elérhetőség

Rugli Dezső
Szany
Damjanich u. 12.
Tel.: 96/287-355

A szanyi gyűjtő úgy tartja a tégla a kor lenyomata. A monogramok, évszámok jelzik, mikor és ki készítette a tárgyat. A téglákon az első jelzések a tizenhatodik század elején jelentek meg. Ezek kezdetben domborúak voltak. A vályogvető ládába mélyített ágyba kivésték a tükrös betűket, így domború betűket kaptak. Korábban a téglákon geometriai ábrázolást alkalmaztak. Az évszámos téglák sorát a török koriak nyitották meg, melyeket később monogramokkal kombináltak.

Kétezer éves

Rugli Dezső legkedvesebb téglái a római korból származnak. Ezeket külön vitrinben őrzi és mint mondta, a kétezer éves alkotások megérdemlik, hogy tokot készítsen hozzá. A római téglákon egy „S" betűre hasonlító jel van: ezt a hullámos ábrát rajzolták rá vagy az úgynevezett összeeresztési jelet.Árpádtól napjainkig

A sort az Árpád kori téglák folytatták. Ezekre jellemző, hogy a felületüket vályúsan képezték ki. A gyűjteményben van olyan Árpád kori tégla, ami Szany határából való. Az 1902-es Sopron vármegyei titkári jelentés alapján ugyanis Szany határában egy Árpád kori templom alapfalaira bukkantak.

A gyűjteményben számos török időkből származó építőelem is megtalálható. Török tégláról 1606-tól 1741-ig beszélhetünk. I. Ferdinánd az 1600-as évek elején foglalta le a téglaégetőket, mert megtudta, hogy a török Bécs megtámadására indul. Megindult a várak megerősítése hazánkban. Az egyház 1741-ben kapta vissza a jogot, hogy újra téglát égethet. Megyénkben Abdán létesítettek először téglagyárat.Földesurak, grófok

A 18. század legtekintélyesebb földesurai, az Esterházyak és a Széchenyiek számos téglaégetőt alapítottak. A téglák jellegzetessége, hogy magukon hordozzák az uradalmi változásokat. Van a gyűjteményben Gróf Esterházy Ferenc, Pál, Miklós és Mária monogramjával készített tégla.

Széchenyi Ferencnek Nagycenken volt téglaégetője. 1840–ben a nagyarányú építkezések miatt még egy kemencét is építetett. A településen Széchenyi István fia, Béla folytatta a téglaégetést. Nagycenken mindig az előző évben termelték ki az agyagot és a faggyal dolgoztatták meg, ezzel jobb minőségű téglát kaptak.

A monogramos téglák gyűjteményében megtalálható a Tihanyi Apátságtól kezdve az összes városi és fővárosi téglás munkája.

További érdekességek a gyűjteményről >>

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot