Szent László hermája, Győr

Szent László hermája, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - Az Egyházmegyei Kincstár legjelentősebb darabja a pompás Szent László-herma, amely ma a székesegyház legféltettebb kincse, egyben Győr városának szimbóluma. Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma sejtelmesen előre tekintő, markáns aranyozott ezüst fejében őrzik.

1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, s a szent király koponyáját előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd hermában helyezték el, s évszázadokon keresztül a nagyváradi székesegyházban őrizték.Szent királyunk hermája. Fotó: Kisalföld-archívum.
Szent királyunk hermája. Fotó: Kisalföld-archívum.


Európa legszebb hermájának tartják

A herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült; az eredetileg négyágú gótikus koronát a XVII. század fordulóján alakították át barokk tízágúra. A Győrben látható ereklyetartó-másolat 1400-1425 között készült.

A herma sodronyzománcos mellrésze az Öreg-kontinensen később elterjedt díszes zománctechnika első ismert emléke, amely egy XV. századi átalakítás eredménye.A Bazilika homályában.
A Bazilika homályában.


Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk. A művet egyes szakértők a Kolozsvári testvérek idősebbikének, Kolozsvári Mártonnak tulajdonítják. A szent ereklyét Náprági Demeter erdélyi püspök hozta Győrbe, amikor győri főpásztorrá nevezték ki 1607-ben.

Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király hermáját a folyók városában.

Film a restaurálási munkálatokról

Érdekesség, hogy Szent László-herma titkai címmel dokumentumfilm készült a hatszáz éves műtárgy restaurálási munkáiról 2008-ban.

A legrosszabb állapotban a mellrész volt: a lepattogzott zománcot sikerült pótolni és stabilizálni. Emellett megerősítették a fejrész lemezeit is.

A munkálatokat a Magyar Televízió két történész szakértője, Szakály István és Kiss Sándor vette fel. A 25 perces film ezekből a képekből, illetve a Kiss Tamás és Tóth László győri rendező-operatőr által kiegészítésként rögzített felvételekből állt össze.


Megközelíthetőség:
Budapest felől az 1-es főúton, Szlovákia felől a Révfalusi híd irányába.

A Héderváry-kápolna nyitva tartása:
8-12 és 14-18 óráig.

Belépőjegy: nincs.

Bővebb információk:
http://www.gyor.egyhazmegyeikincstar.hu/menu4/menu4_1.htm


Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot