Szent Jakab templom

Szent Jakab templom
Hozzászólás HozzászólásTérképpelBábics Norbert
2009.05.22.
Lébény - A lébényi templom, vagyis teljes nevén a Szent Jakab apostol-plébániatemplom Magyarország egyik, ha nem a legjelentősebb középkori építészeti emléke.

Története a XII–XIII. század fordulóján kezdődött, amikor – feltehetően a Geur (Győr) nevű lovagtól származó – Pot ispán testvéreivel együtt birtokot adományozott a bencés szerzeteseknek. Ezen a birtokon monostort alapítottak. II. András 1208-ban jóváhagyta az adományt. Ekkor már valószínűleg állt a román stílusban épült templom, egyik külső falába ugyanis az 1206-os évszámot vésték.

Az apátságot a tatárok, majd Ottokár király vezetésével a csehek is megtámadták. 1541-től egyre több török támadás érte a monostort, a szerzetesek rövidesen elhagyták lébényi birtokaikat és Pannonhalmára költöztek. A kolostor közel száz évig lakatlanná vált.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz! Nézze meg a lébényi templom képeit! Fotó: Bábics Norbert


1631-ben aztán a jezsuiták kapták meg a birtokot és az apátságot, a romos templomot helyreállították. 1683-ban újra jöttek a törökök és újra felgyújtották a templomot, a tetőszerkezet beszakadt, az eredeti boltívek megsemmisültek. 1773-ban feloszlott a jezsuita rend, a lébényi kolostor újra elnéptelenedett. A birtok a Zichy-családé lett, a templomot Lébénynek adták, s a falu plébániatemploma lett. A romos kolostorépületeket lebontották, csupán egy maradt meg közülük, ahol ma is működik a plébánia. 1841-ben tűzvész puszította el az addigi tetőszerkezetet, a tornyokra ezután új, barokk stílusú toronysisakokat építettek és a tornyokat is megemelték egy szinttel. 1879-ben fejezték be a templom felújítását, ez volt hazánk első restaurált műemléképülete.
A lébényi templom három hajós, ugyakkor egyszerű, áttekinthető kívül és belül is. Bazilika-szerű épület, félköríves apszissal és kisebb  ablakokkal. A főhomlokzat a nyugati oldalon van: sima, egyszerű homlokzat, díszek nélkül. A fő- és mellékkapu ellenben díszes: a bélletes kaput levéldíszes oszlopfők egészítik ki a hazai román kori építészet hagyományai szerint. A főoltáron Szent Jakab szobra látható, lábánál a templom kicsinyített mása áll.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz!


A lébényi templom fennállásának 800 éves évfordulóját 2006 augusztusában ünnepelte a falu apraja-nagyja. Ekkor kapott új harangot a templom.

Bejelentkezéssel látogatható a templom (Tel.: 96/360-094), amely nap közben is nyva van: a látogatók az oldalajtón mehetnek be.

Megközelíthetőség:
Lébényben a Templom tér 1. sz. alatt.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot