Szent István-kegytemplom

Szent István-kegytemplom
Hozzászólás HozzászólásTérképpelBábics Norbert
2009.05.22.
Albertkázmérpuszta közvetlenül a határ mellett fekvő település, Várbaloghoz tartozik közigazgatásilag. Albert Kázmér szász herceg alapította a XIX. század harmincas éveiben.

Ahhoz, hogy valaki Magyarországról eljusson Albertkázmérpusztára, át kellett mennie a vasfüggönyön. Ez sajnos meghatározta a falu sorsát: míg 1930-ban 420 állandó lakosa volt, mára pár tucatnyian élnek itt.
A XIX. század 30-as éveiből tudunk olyan adatról, amely szerint a bécsi udvar jóvoltából 42 ház, vendégfogadó, sőt, iskola is épült Albertkázmérpusztán, hogy a telepeseket idevonzza.

1897-ben a bécsi udvar főhercegi párja, Frigyes és Izabella templomot építtetett Albertkázmérpusztán annak örömére, hogy megszületett első fiúgyermekük, Albrecht herceg (akit szülein kívül nyolc nővére várt). A neogótikus Szent István-kegytemplom a bécsi Votivkirche mintájára épült, s kicsit a budai Mátyás-templomra is hajaz.

Nézze meg galériánkat az albertkázmérpusztai templomról! Fotó: Bábics Norbert


1989-ben, a határnyitás után 28 ezer ember zarándokolt ide, magyarok és osztrákok kéz a kézben, többek közt azért, hogy a galambok és hollók lakta templom felújítására gyűjtsenek. A felújítás sikerült, így mára templom a település egyetlen, de méltán híres nevezetessége lett.
A késői historizmus gyöngyszemeként tartják számon. Miután évtizedekig pusztulásra ítéltetett a faluval együtt, most már ismét teljes pompájában látható. Különleges értékei a támpillérek, a bélletes kapu, az égetett kerámiákból sajtolt gótikus ornamentika és a magas gótikus torony a fiatornyocskákkal.

Ma már sorompó sem zárja el az utat Albertkázmérpuszta és az ausztriai Fétorony (Halbturn) között.

Pünkösdkor és augusztus 20-án programokat szerveznek, sok külföldi látogató is érkezik ilyenkor a településre.

Megközelíthetőség:
Albertkázmérpusztán, a falu közepén.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot