Széchenyi tér, Győr

Széchenyi tér, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.03.
Győr - A híres Széchenyi tér az utóbbi időben nagy átalakuláson ment keresztül: 21. századi dizájnt és burkolatként indiai gránitkövet kapott. Érdemes szemrevételezni az új külsőt: a régihez képest már-már forradalmi.

A Széchenyi tér Győr barokkfőtere. Jórészt 17–18. századi épületek keretezik, különösen az északi oldal barokk palotái és a déli oldalon a bencések épületegyüttese figyelemreméltó. Többek közt megcsodálható még a Széchenyi téren az , a és a Király-ház.

A lőcsei fehér asszony legendája

Évszázadokon keresztül ez a tér volt a nyilvános élet központja – az 1930-as évekig a piacot is itt tartották -, de napjainkban is számos rendezvény házigazdája, vagyis maradt, ami mindig is volt: nagybetűs élettér.

A török időkben földalatti börtön is akadt a téren, később itt állt a pellengér, az Apátúr-ház előtt volt a nemesemberek kivégzőhelye. 1688-ban itt hajtották végre az utolsó győri boszorkányégetést, majd 1715-ben itt vágták le a fejét Géczy Juliannának, a "
lőcsei fehér asszonynak".

A tragikus történetet Jókai Mór is feldolgozta, igaz, romantikus formában, a történelmi tényeket finomam fogalmazva is hanyagolva.

Gránitkövek egyenesen Indiából

A tér 2008-2009-ben óriási átalakuláson ment át, úgy is mondhatnánk: most vette fel 21. századi formáját, köpenyét.

A tér rendbehozatalát több év(tized)es vita és előkészítés előzte meg, mire sikerült megegyezni.Ilyen kő kerül a Széchenyi térre! Fotók: Kisalföld-archívum.


Ennek nyomán a megújult tér letisztult, egyszerű "dizájnt" kapott, modern padokkal és apró ívó kutakkal. A tér burkolatának bevetett gránit egyenesen Indiából érkezett a folyók városába, mely nem éppen volt olcsó mulatság: a messzi földrészről vásárolt kőnek négyzetmétere 30 ezer forintba került.Búvárok a Széchenyi tér alatt


Bár a munkálatokat nem csekély hullámverések kísérték – a régészek szerint ugyanis a munkagépeknek "sikerült" megsemmisíteni Győr összes középkori emlékét –, remélhetőleg mind a helyiek, mind a turisták elégedetten vették ismét birtokba kedvelt életterüket.


Belépőjegy:
nincs, télen-nyáron látogatható.

Megközelíthetőség:
Győr belvárosán keresztül, a Szent István út felől.

További részletek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_t%C3%A9r_(Gy%C5%91r)


Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot