Storno-ház, Sopron

Storno-ház, Sopron
1 hozzászólás 1 hozzászólásTérképpelCziráki Viktória
2009.05.22.
Sopron - Nyárra megújul és interaktívvá válik Sopron egyik legérdekesebb kiállítása a Storno-ház, mely Storno Ferenc kéményseprő-családból származó művész nevéhez fűződik.

A Soproni Múzeum egyik legkeresettebb gyűjteménye a . A jelenleg üzemelő kiállítás 1986-ban készült, az akkori elvárásoknak megfelelően, ez az installáció mára meglehetősen elavult, de úgy tudni, rövidesen megújulhat a tárlat.

A Fő téren áló
Storno Ferencről kapta a nevét, aki 1872-ben vásárolta meg a palotát a Festetics grófoktól. A fiatal Storno-nak korán megmutatkozott rajztehetsége, ám a szegény kéményseprő család nem tudta taníttatni, így ő folytatni kényszerült apja mesterségét. Vándorlásai során telepedett le Sopronban, majd munkába állt egy kéményseprő mesternél, akinek halála után az özvegyet feleségül vette. Atöbb érdekessége is van még: innen irányította 1482-83 telén ausztriai hadjáratát Mátyás király és Liszt Ferenc is többször vendégeskedett a házban.

ddd


A 2009 nyarára tervezett fejlesztés által a gyűjtemény korszerűbbé válik, megfelel majd a 21. századi múzeumlátogatói igényeknek, többek között multimédiás eszközökkel, információs pulttal és tapintható tárgymásolatokkal bővül.

vvNyitva tartás:
április-szeptember: 10-18 óra
október-március: 10-14 óra
szünnap: hétfő

Belépődíj:
800 Ft felnőtt
400 Ft diák

Tel.: 99/311-327

Megközelítés:
Győr felől a 85-ös számú főúton kb. 90 kilométer. Sopron belvárosában, a Fő tér 8. alatt.

További információ:

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések1 visszajelzés


1.
Elégedett vagyok | aszkambaszkam (2009.08.24. 17:11)

Negyven éve visszajáró vendég vagyok Sopronban, és ha tehetem meglátogatom a Storno házat is. Idén nyáron sikerült néhány napot ismét a városban töltenem lányaim és vejem társaságában.
Bölcs családfőhöz illően kiselőadást tartottam a fiatalság okulására,melyben ecseteltem a gyűjtemény értékeit, beleszőve ifjúkori élményeimet. Mikor az unalom a tetőfokára hágott, és megszaporodtak a szánakozó összetekintések,és elgyötört sóhajok, rohamot vezényeltem a ház megtekintésére.
Első döbbenet a belépés pillanatában ért minket. Az épület védelmét ellátó hölgyeket zaklatott állapotban találtuk,mivel egy hat főböl álló, külhoni csoportosulás meg akarta tekinteni a kiállitást. Ezt a vészhelyzetet fokoztuk mi is a megjelenésünkkel. A személyes őrzésünket ellátó matróna először a riadtan tébláboló külhoniakat próbálta kiabálva beismerő vallomásra birni,honnan szalajsztották őket. Nyelvtudása hiányát hangerejének emelésével igyekezett pótolni. Eredménytelen orditozás után-franciák ezek, hiába tagadják-csatakiáltás után beléphettünk az ajtón. Szobánként átlagban tiz-tizenkét másodpercet engedélyezett a nézelődésre,majd tuszkolt is minket tovább. Jajj volt annak aki megfeledkezve a fegyelemről, felelőtlenül megállt egy kép előtt. Szerencsére hamar véget ért a vesszőfutásunk, gyorsan kitoloncoltak minket, Szemmel látható volt a megkönnyebbülés az egész személyzet részéről,mikor végre magukra maradhatnak.
Érezhető volt, hogy nem csupán zavaró elemnek,hanem kifejezetten ellenségnek tekintettek minden behatolót.
Megfélemülve menekültünk át a Fabricius-házba, ( szegény külhoni sorstársainkat gyáván magukrahagyva) és váratlanul felragyogott a nap.... Mintha idegen bolygóra szálltunk volna le.
Mosolygós, kedves hölgyek fogadtak minket. Szinte tapintható volt a levegőben, hogy nem az ellenséget látják a látogatót, hanem vendégnek tekintik. A kiállitott darabok nem voltak veszélyben , a személyzet jelenléte érezhető volt,de nem erőszakos és kellemetlen. Szép lassan helyreállt a hitünk az emberiségben, kezdük úgy érezni,hogy nem elitéltek vagyunk egy fegyházban, hanem egyszerü múzeumlátogatók.
Köszönjük Fabriciusz-ház! :-)


Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot