Radó-sziget, Győr

Radó-sziget, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.06.03.
Győr - A Radó-sziget a belváros történelmi magjában található, a Rába két ága fogja közre. A sziget közvetlenül a Rába torkolata előtt, Belváros, Újváros és Sziget városrészek közt helyezkedik el. A sziget után alig pár száz méterre ömlik a Rába a Mosoni-Dunába.


A műemléki környezetben fekvő sziget kedvelt séta és pihenőhely, de a fiatalok is előszeretettel látogatják, nem beszélve a szerelmesekről. Utóbbiak tízből kilencszer itt készítetik el az örökemléknek szánt esküvői fotóalbumukat.

A szigeten található a folyók városának egyik legszebb parkja, de szórakozó, pihenő és történelmi emlékhelyek is találhatók itt. Korábban a szigetet Sétatéri-szigetnek nevezték, mai nevét Szentmártoni Radó Kálmánról, a Rábaszabályozó Társulat egykori igazgatójáról kapta.A Rába utolsó méterjei előtt még találkozik a Radó-szigettel. Videó: Cseh Róbert.
Két szépséghiba és a sárkányhajózás

A Radó-sziget közepén vezet keresztül a térről az újvárosi Rát Mátyás térre a Rába kettős híd. A sziget másik hídja az Ifjúság hídja. Ez a kis gyaloghíd Sziget városrészből, a Strandfürdő bejáratától a Radó-sziget északi csücskébe vezet. A szigethez nem csupán a strand, de a termálfürdő is egy rövid sétára van.
A Rába ölelésében a Radó-sziget. Képek: Cseh Róbert.A Radó-szigetnek sajnos akad két szépséghibája is. Az egyik, hogy itt pusztul az ország legöregebb csónakháza.

Jelenleg a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub tulajdonában van a több mint százéves csónakház, amelyet a millennium évében adtak át az 1877-ben alakult Győri Csónakázó Egylet tagságának, és mint a kordokumentumokból kiderül: a város lakóinak. A renoválást nehezíti, hogy a csónakház műemlékvédelem alatt áll.Gyereknap a Radó-szigeten - rengeteg fotóval!Sajtóinformációk szerint sem az egyesületnek, sem a városnak nincs arra pénze, hogy komoly felújítást hajtson végre az épületen. Pedig most is pezseg a vízi élet, sőt, a hagyományos kajak-kenu és evezés mellett egyre népszerűbb a sárkányhajózás is. Utóbbi központja szintén a Radó-szigeten kapott helyet.

Szintén lassan, de biztosan az enyészet martalékává válik a szigeten Horvay János szobra, az I. világháborús emlékmű.

Az ezerszínű sziget

A rossz hírek után ejtsünk szót a sziget természeti kincseiről: a déli részén hatalmas platánfák találhatók, míg északi felén vadgesztenyefák állnak. Egy biztos: tavasszal, nyáron és ősszel a rengeteg virágnak, fának köszönhetően ezer színben pompázik a Radó-sziget.

Különös azoknak ajánljuk, akik véletlenül sem szeretnének sietni, s rohanó világunkban kis merengésre, pihenésre vágynak.Nyitva tartás:

télen-nyáron, belépőjegy nincs.

Megközelíthetőség:
a Szent István út felől.

További részletek:
http://gyor.network.hu/kepek/klubkepek/radoszigetCímkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot