Rábaközi Múzeum, Kapuvár

Rábaközi Múzeum, Kapuvár
Kapuvár - Az önálló arculattal bíró múzeum 1960-ban nyílt meg a város Fő terén. Állandó tárlataik egész éven át nyitva tartanak.

Legjelentősebb a Kapuvár és környékének történetét, népviseletét és néprajzát bemutató tárlat, valamint a város neves szülöttének, Pátzay Pálnak az emlékszobája.

Múlt több teremben

A kapuvári intézmény legértékesebb darabjai a helyi népviseleti hagyatékot képezik. A többtermes múzeum termeiben a Kapuváron és a környék községeiben feltárt régészeti leletek tekinthetők meg. Az őskori, kelta, római, avar, kora-és későközépkori használati eszközök leletmentések során és felszíni szórványanyagként kerültek a Rábaközi Múzeumba. A várépület építési periódusait cölöpök, bélyeges téglák idézik fel. A XIX-XX. század kézműiparának emlékei között céhládák, mestermunkák, mérőeszközök, szerszámok láthatók.

Nyitva tartás

Kedd-szombat 9-17 óráig

Belépő

Felnőtt: 360 forint
Diák, nyugdíjas: 180 forint
Tárlatvezetés nincs
A látogatók megismerhetik a XIX-XX. századi bútorok a környékbeli középnemesség környezetét valamint a századforduló Kapuváron jellegzetes népi lakáskultúráját, néhány öltözetét, a háztartás eszközeit. A fotókon az 1910-es évektől az 1960-as évekig kísérhetjük végig a városkép alakulását.

Kutatóknak

A múzeumban könyvtára segíti a Kapuvár múltja iránt érdeklődőket, de a nyomtatott irodalom mellett a múzeumban megtalálható a témához kapcsolódó kéziratok, középiskolai pályamunkák, főiskolai szakdolgozatok és honismereti pályázatok valamint a XX. század első felében készült adattárak.

A múzeum bejárata előtt álló napórát 2004-ben avatták fel.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot