Pannonhalmi borvidék: közel a Világörökséghez

Pannonhalmi borvidék: közel a Világörökséghez
Térképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Pannonhalma és környéke - A borvidék Győr városától délre a Sokoró dombság lankáin terül el – közel a Világörökség szívéhez. A Pannonhalmi Apátság, a Bakony természeti szépségei mellett a gyümölcsös, hűs borok méltán csábítják a turistákat erre a környékre.

A Pannonhalmi Borvidék Magyarország egyik legkisebb borvidéke, területe mindössze 1080 hektár, mégis igen fontos szerepet tölt be hazánk szőlőtermesztésében és borászatában. Az írásos emlékek – a Pannonhalmi Apátságnak köszönhetően – a honfoglalástól őrzik a történetét.

Völgyekkel tarkított, hullámzó láncolat

A borvidék Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el. A Bakonyhoz sorolják, de attól a Bernát-patak völgye elválasztja.
Tradíciók útján a Pannonhalmi Borvidék. Fotók: Kisalföld-archívum.


A pannóniai rétegekből a kéregmozgások hatására a Pannonhalmi-vonulat, a Ravazd-csanaki vonulat és a Sokoró kiemelkedett. Legmagasabb pontja – ami egyben az egész borvidéké is – a Nyúli-hegy 317 méter magas. A Pannonhalmi-vonulat kiemelkedő magaslatokkal és közbeeső völgyekkel tarkított, különféle fekvésekben gazdag, hullámzó láncolat.

A borvidék legjellemzőbb talajképző alapkőzete a lösz, de egyes helyeken a vonulatokat mély vízmosások szabdalják.

Az Olaszrizling a király, de akadnak hercegek is szépszámmal

A borvidék hagyományosan fehérbort termelő terület, bár az 1900-as évek elején még csaknem azonos volt a fehér és a vörös fajták aránya. Az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően a domináns fehér fölény csökkenéséről számolnak be a borászok.

A borvidék legnagyobb részesdéssel bíró fajtája az Olaszrizling; a termőterület csaknem 30 százalékát foglalja el. Az olaszrizling francia fajta. Tőkéje középerős, vagy gyenge, sűrű vesszejű. Október második felében szüretelhető. Bora tüzes, lágy karakterű, fajtajelleges.

Az Olaszrizlingen kívül népszerű, sűrűn nevelt szőlő a vidéken a Rajnai Rizling, a Rizlingszilváni, a Tramini, a Királyleányka és Szürkebarát.Zamatos italok készülnek ezen a vidéken.
Zamatos italok készülnek ezen a vidéken.Festői borutak, remek pincék


A borvidékhez tartozik; a pannonhalmi pincéken túl akad köztük győrújbaráti, ravazdi, nyúli, écsi, pázmándfalui, ménfőcsanaki pince is. Továbbá ehhez a területhez tartóznak a tényői, a győrsági, a nyalkai, a győrszemerei, a kajárpéci és a felpéci szőlészetek is.
Győri Bornapok.


Természetesen van lehetőség
is: löszfalakba, löszmélyutak oldalába vájt csoportos lyukpincék különleges élményt kínálnak. A pincékben a jóféle borok mellett a térség hagyományos ételei is asztalra kerülnek.

Kortyolgatás közben ne felejtik majd el – ha csak nem öntenek túlságosan a garatra –, miszerint a Pannonhalma-Sokoróalja Borút csendes, festői szépségű tájakon át kalauzolja a kitűnő borok és ízletes ételek iránt érdeklődő vendégeket.


Megközelíthetőség:
a 82-es és 83-as főúton.

További információk:
http://pannonhalmiborvidek.hu/index.php

info@pannonhalmiborvidek.hu

Címkék