Pannonhalmi Apátság

Pannonhalmi Apátság
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.03.
Pannonhalma - Az apátság több mint ezer esztendős, s 1996 óta a Világörökség részét képezi. Írásunkban elsősorban mégsem az apátok kerengőjéről, a remekbeszabott bazilika kupolájáról, hanem a mind jelentősebb vállalkozást működtető pannonhalmi szerzetesekről szólunk. Tevékenységük egész Magyarországon unikumszámba megy.

A Pannonhalmi Apátság a Magyar Bencés Kongregáció központja. Az itt élő szerzetesek Szent Benedek Reguláját követik.

A szerzetesek holnapja szerint "a monostor a találkozás helye: találkozás Istennel, találkozás a másik emberrel, találkozás a múlttal — és nyitott figyelem, hogy az itt élők a jelen sokféleségéből kihallják mindazt, ami párbeszédre hívható saját szerzetesi hagyományukkal".Pannonhalmi Apatság: több mint ezer éves csoda.Ezeket a "találkozásokat" felejthetetlenné teszi a Bazilika és az altemplom, a Porta Speciosa és a kerengő, a Barokk ebédlő, a Milleniumi emlékmű, a Boldogasszony kápolna, a Könyvtár és a levéltár.
Utóbbiban őrzik Szent István egyetlen ránk maradt írásos emlékét, a Pannonhalmi alapítólevelet, mely ugyan nem az eredeti, de annak 12. századi másolata.

Az Árpád-korból ránk maradt másik ősi dokumentumot, az I. András adományozta Tihanyi alapítólevelet a XIX. század vége óta szintén Pannonhalmán őrzik.

Pincészet a "Varázshegyen"

Az apátság lassan európai hírűvé avanzsáló, látványában is illusztris pincészete és szőlészete – amely 2003 őszén kezdett működni – ma már évente több mint 300 ezer palack bort állít elő.

Az 52 hektárnyi apátsági területen gazdálkodó borászat az évezred elején közel egymilliárd forintból indult, amikor a helyi hagyományok felélesztésén munkálkodó új, mintegy 2 ezer négyzetméter alapterületű pincét és borházat építettek a pannonhalmi "Varázshegyre".Pannonhalmi boráldásA borgazdaság a rendelkezésre álló terület kétharmadán fehér, a fennmaradó részen pedig kék szőlőfajtát termeszt. Pár éve átadták a pincészet tetejéről csodálatos panorámát nyújtó teraszt is. A fiatal értelmiségieket megcélzó szemléletet hűen tükrözi, hogy a teraszt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát személyesen mutatta be a sajtó képviselőinek.

Arról nem beszélve, hogy két esztendeje folyamatosan a hazai dzsesszélet legnagyobb alakjai a múlt értékeire gondosan ügyelő, ám modern építésű teraszon.

Évszázados "lilakincs"

Nem csupán a vadonatúj pincészet, hanem a pannonhalmi monostor tövében lilában pompázó levendulamezők is arra emlékeztetnek, hogy érdemes visszakanyarodni a régmúlthoz.Íme, a lila kincs!
Íme, a lila kincs!A szerzetesek ugyanis évszázadok óta őrzik itt kertészetük "lilakincsét", s mostanság már nem csak teákhoz, szappanokhoz, hanem likőrkészítéshez is használják.

Nem is akárhogyan: több évszázados receptek alapján, miközben gondosan ügyelnek minden termésre, s az
összes termék gyógyszerkönyvi tanúsítványának megszerzésére.

"Vállalkozásaink remekül illeszkednek a bencés regula szerint élő szerzetesek tevékenységébe. Szent Benedek tanítása a betegek ellátását más szolgálatoknál fontosabbnak tartja, de felettébb kívánatosnak találja, ha a rendbe tartozók saját munkájukból élnek" – mondta Hortobágyi T. Cirill perjel, aki laboratóriumában azt is vizsgálja, hogy a sötét és a világos színű levendulavirágok olaja közt van-e különbség.

Okosan gazdálkodó szerzetesek

"A monostor szerzetesközössége gazdasági tekintetben a kezdetektől önellátásra törekedett, az elmúlt esztendőkben ezt igyekeztünk újjászervezni" – idézte meg Várszegi Asztrik főapát a bencések történetét és az apátsági termékek alig pár évre visszatekintő piaci megjelenését.

Egy biztos: az apátság örökélményt kínál az ifjú és örökifjú turistáknak, s napjainkban a szuverén beszerzése sem okoz gondot – akad választék bőven.


Belépőjegy magyar nyelvű tárlatvezetéssel felnőtteknek: 1700 forint. Diákoknak, nyugdíjasnak, pedagógusnak: 800 forint. Családi jegy: 3800 forint.

Pincészeti belépő és tárlatvezetés öt bor kóstolásával: 2400 forint.

Kóstoló nélkül: 500 forint.

Nyitva tartás: Március 21.- április 29., 9-16h, hétfőn zárva

Április 30.- május 31., 9-16h, hétfőn nyitva

Június 1. - szeptember 30., 9-17h, hétfőn nyitva

Október 1. - november 11., 9-16h, hétfőn zárva

November 12. - március 20., 10-15h, hétfőn zárva

Megközelíthetőség: Győr felől az M1-es körgyűrűről a Veszprém felé vezető 82-es úton. Itt külön tábla is jelzi Pannonhalmát az autópályán.

További részletek:
http://www.bences.hu/

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.119.26 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot