Győri Nemzeti Színház

Győri Nemzeti Színház
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A megyeszékhely egyik büszkesége nemrégiben ünnepelte 30. születésnapját: 1978. őszén adták át ugyanis a síugró sáncnak is becézett, különleges építésű színházát. Először Kisfaludy Károly nevét viselte, majd 1992. január 1-jétől az intézmény felvette a Győri Nemzeti Színház nevet.

Az utóbbi években elsősorban nagyszabású musicaljei révén szerzett országos hírnevet, miközben a Győri Balett szintén őrzi klasszis nívóját.

Érdekesség, hogy 1978. novemberében a megnyitó előadás díszvendége volt a 76. születésnapját ünneplő Illyés Gyula, akinek Fáklyaláng című darabját mutatták be.

Az írónak e drámája nem remekmű, legalábbis a történelmi tényeket figyelmen kívül hagyja. Azt a pillanatot idézi meg, amikor Kossuth Szegeden a szabadságharc végórájában átadja a hatalmat Görgeynek.

A Meczner János rendező által színre állított mű pikantériája, hogy Győrött nem Kossuth, hanem Görgey volt a főszereplő, annak dacára, hogy még elevenen élt az akkori köztudatban a tábornokra igazságtalanul sütött "áruló" bélyeg.

Nagyszabású musicalek

Bár napjainkban is szerepelnek a repertoárban komoly darabok, sőt, a világhírű Győri Balettnak is a Nemzeti a főhadiszállása, de ettől függetlenül az utóbbi időben elsősorban a nagyszabású, remekül koreografált és előadott musicalek miatt töretlen a színház népszerűsége.

A teljesség igénye nélkül műsorra tűzték az elmúlt években Fenyő Miklós produkcióját, a "Made in Hungáriát", Dés László és Geszti Péter szuperdarabját, "A dzsungel könyvét", vagy az "Evitát".Evita a Kisalföldön. Képek: Kisalföld-fotóarchívum.


Fenyő Miklós: "Tudom, hogy a győri színházban sok jó darabot szeretnének létrehozni"


"Kettős érzéssel jöttem Győrbe, mert a Hotel Menthol című darabomat annak idején a nézőtérről láttam. Tanúja lehettem a remek, lépcsős, telt házas előadásoknak. A Hotel Menthol főszereplője akkor Forgács Péter volt, aki most a darab rendezője" – nyilatkozta Fenyő Miklós a Kisalföldnek a Made in Hungária premierje előtt.Egy örökifjú jampi a színpadon.
Egy örökifjú jampi a színpadon.


"A próbaidőszakban ezek a pozitív előjelű és várakozással teli gondolatok forogtak a fejemben. Jó érzés volt, hogyha szerettem volna bemutatkozni a kollégáknak, akkor erre semmi szükség nem volt, mert mindenki, mint régi ismerőst köszöntött.

A városban, az éttermekben is kedvesen érdeklődtek, hogy miért is vagyok Győrben. Tudom, hogy a győri színházban sok jó darabot szeretnének létrehozni. Nagyon örülök, hogy az én életrajzi ihletésű Made in Hungáriámat is bemutatta a színház" – folytatta Fenyő Miklós.

Dés László: "Itt már a méretek és a színpadtechnika is magával ragadó volt"

"Nagyon tetszett a győri előadás. Ekkora színpadon még sohasem láttuk a darabot. A Pesti Színházban szinte kamara-előadás körülményei között megy A dzsungel könyve" – kezdte Dés László győri látogatása után.A dzsungel könyve a Győri Nemzeti Színházban.


"Itt már a méretek és a színpadtechnika is magával ragadó volt. Forgács Péter nagyszerű rendezése mellett nekem mint zenésznek igazi élmény volt, hogy nagyszerűen énekelte a szerepét minden szereplő, amellett, hogy kiválóan játszott.

Kicsit zavarba is jövök, amikor nagyon jó énekesek adják elő ezeket a szerepeket, mert én igazából ezt prózai színháznak írtam. Ügyeltem rá, hogy a dalok ne legyenek nagy hangterjedelműek, ne legyen bennük túl magas hang, ne legyenek bennük túl nehéz ritmikák, poénok.

Úgy éreztem, hogy a győri közönség is nagyon szereti. Köszönet a győri társulatnak" – búcsúzott a magyar könnyűzene egyik legzseniálisabb alakja.

Geszti Péter: "Büszke vagyok rá, hogy Győrben ilyen jól megy a darab"

"Nagyon kompakt előadást láttam Győrött. A dzsungel könyvét idehaza és külföldön eddig tizenöt színházban mutatták be. Itt ritka jó előadást láttam, ami ritka nagy örömet okozott nekem.

Minden a helyén van, kerek egész az előadás, minden pontján átgondolt és jól megvalósított produkció a győri. Nekem külön öröm volt az előadásban gyerekeket látni, ami a szívemhez közel álló elképzelés.

Sok mindent lehetne egyenként is dicsérni a szereplőktől kezdve a rendezésen, a koreográfián, a jelmezeken keresztül a díszletig, de számomra a darab egysége volt lenyűgöző. Büszke vagyok rá, hogy Győrben ilyen jól megy a darab" – tette hozzá az egykori Rapülő, Geszti Péter.

Mi pedig tovább nem is írnánk a Győri Nemzetiről: elvégre referenciának biztosan megteszik Dés Laci, Geszti Péter vagy Fenyő Miki dicsérő szavai.Közönségsikerek a győri színházban.


Belépőjegy: a Nagyszínházban 1000-3500 forint, a Kisfaludy teremben 1800 forint. Bérletárak: 8000-24000 forint.

Nyitva tartás: szeptembertől június elejéig mutatják be a darabokat, hétfőtől vasárnapig.

Megközelíthetőség: Az 1-es főúton, majd Győrbe érve a Szent István úton.

További részletek: http://www.gyoriszinhaz.hu/ 


Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot