Mosonmagyaróvári vár

Mosonmagyaróvári vár
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalBábics Norbert
2009.05.22.
Mosonmagyaróvár - Ad Flexum egy római katonai tábor volt, amely valószínű, hogy azon a helyen állhatott, ahol most a magyaróvári vár áll. A név eredete arra enged következtetni, hogy erről már eleink is tudtak (mármint arról, hogy korábban vár vagy erődítmény lehetett ott), hiszen 1263-ban már Ouwar néven említik a települést.

A határ védelmére I. Szent István építtetett várat a Király-dombnak nevezett kiemelkedésre Mosonban, de ezt a várat az 1200-as évek végén lerombolták, egy új, a határokat védő vár építést már Óváron, a korábbi Ad Flexum és annak környékén található egykori település helyén kezdték meg. A várat többször felgyújták - hol a törökök, hol Bocskai hajdúi -, a tűz martalékává vált a várral egyidejűleg épített kéttornyú román stílusban épült templom és a vármegye középkori levéltárja is a XV. száazadban. Olasz hadmérnökök tervei alapján erősítették meg az óvári várat, bástyái csillag alakban helyezkedtek el, ezeket kőfallal megerősített földsánc kötötte össze. A várfal XV. században épült, egyes szakaszai ma is épek. A dongaboltozatú kaputorony is ekkor épülhetett, amely szintén ép maradt, igaz ma már nem felvonohídon, hanem kőhídon lehet a kapun keresztül a várba jutni.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz! Fotó: Bábics Norbert

A vár az 1700-as évek végén lett a szász-teshceni Albert Kázmér herceg birtoka, aki 1818-ban gazdasági akadémiát alapított a várban. Ennek jogutódjaként ma a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi kara a várban működik. Az épületet 1810-ben építtette át a herceg, ekkor épült a második szintje a várnak. A korábbi négy saroktorony közül csak kettő marad meg, a két északi tornyot beépítették az épületbe. A vár belső udvarában az intézményben tanult vagy tanított neves agrártudósok domborművei találhatók. Itt tanult Nikolaus Lenau, neves osztrák költő is, akinek szobra szintén megtalálható a belső udvaron, valamint a kőpad is, amelyen a hagyomány szerint szívesen üldögélt a költő.

A vár előtt azokra a tanárokra, diákokra emlékeznek a két emlékhelyen, akik az első és a második világháborúban haltak meg.

Mosonmagyaróvári vár

Gyönyörű vártó, halászati múzeum és akvárium, hangulatos várpince, és étterem is van a vár közelében.

A várudvar munkanapokon fél nyolctól este hatig látogatható.

Megközelíthetőség:
Mosonmagyaróvár Magyaróvár városrészében, az 150-es útról Halászi felé.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot