Kovács Margit kiállítás, Győr

Kovács Margit kiállítás, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A Gutenberg téri gyönyörű barokk Frigyláda-szoborcsoporttal szemben, az Apáca utca sarkán találjuk a klasszicista stílusban helyreállított Kreszta-házat. Emeletén és tetőterében helyezték el 1974-ben a Kovács Margit műveiből rendezett állandó kiállítás, amelyet 1982-ben tovább bővítettek.


Kovács Margit keramikusművész életműveit kifogyhatatlan fantáziával formálta, humoros, groteszk, népballadai tömörségű vagy drámai jeleneteit, zsúfolt díszű vagy alakos korsóit, tájait, a népmesékből és a népi életből vett reliefjeit és alakjait. A tárlat a gondozásában hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.

Európai tanulmányok, utazások

Kovács Margit (1902-1977) Győrött született. Művészeti tanulmányait Jaschik Álmos magániskolájában kezdte, majd Hertha Bucher bécsi magániskolájában és Münchenben folytatta.Győr legszebb negyedében, közel a Mosoni Dunához tekinthető meg a tárlat. Kép: Szük Ödön
Győr legszebb negyedében, közel a Mosoni-Dunához tekinthető meg a tárlat. Kép: Szük Ödön


Hazatérése után kapcsolódott be a magyar művészeti életbe. Családjával Budapestre költözött és élete végéig ott működött. 1930-ban jelentkezett először nagyobb kiállítással a Nemzeti Szalonban. Munkái alapján a kritika a legtehetségesebb fiatal magyar keramikusként ünnepelte.

Ebben az évben nyert először díjat a monzai IV. modern iparművészeti kiállításon, amit számos elismerés követett. 1932-ben Koppenhágába utazott, majd Párizsban folytatta tanulmányútját, közben néhány hónapig a sevres-i porcelángyár munkatársa volt.

Angyalok és a gyermekét féltő anya

Korai munkái fényes, összefüggő felület, színes mázas, mintázott kerámiák, vallásos témájú művek és zsánerfigurák, valamint néhány fülkerelief, terrakotta kisplasztika és dombormű.

A plasztikai szemléletű, fegyelmezett mintázású alkotások mellett 1936 után művészete oldottabb, dekoratívabb irányba bontakozott ki. Ezt elsősorban jelentős egyházi és világi megbízatásai tették lehetőve.

Egyik legjelentősebb egyházművészeti alkotása a győri Szent Imre templom portálja (1939-1940), de ő készítette az 1937-es Párizsi Világkiállítás magyar pavilonja nagyméretű kerámiaképét, a "Budapest, a Duna királynője" című alkalmi kerámiadekorációt is.

Állandó kiállításának anyaga a virágvázától a fali tálon és állatalakos korsón keresztül a gótikus hangulatú angyalábrázoláson, a gyermekét féltő anya expresszív figuráján át a realista portréig és a szimbolikus, vallásos vagy mesés tartalmú ábrázolásig, a körplasztikától az engobe-festésű falképekig terjed.


Parkolás: a rakparton ingyenes.

Megközelíthetőség: a Szent István út felől, a Teleki László utca irányába. Szlovákia felől, a Tarcsay Vilmos utca irányába, vagy a Révfalusi hídon keresztül. Gyalogosan a Baross út felől.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Belépőjegy: felnőtteknek 600, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 forint.

Bővebb információk:

kovacsmargit.gyor@museum.hu

kozmuzeum@t-online.hu

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot