Kisvasút emlékhely

Kisvasút emlékhely
Hozzászólás HozzászólásTérképpelBábics Norbert
2009.06.02.
Dunaszeg - A XX. század elején felvetődött a Szigetköz falvain keresztül futó vasút megépítésének ötlete, azonban ez támogatás hiányában nem valósulhatott meg.
Megvalósult viszont a szigetközi földbirtokosok (Héderváry Károly, Wenckheim Frigyes) kezdeményezésére a keskeny nyomközű, csak gazdasági célú kisvasút megépítése. A földeken megtermelt javakat szállították a legközelebbi vasútállomásra.

Hédervár és Lébény között működött ilyen vasút, valamint Patkányos és Öttevény között.

A háborúk után a vasutak funkciója megváltozott: ipari termékeket (kavicsot, homokot) szállítottak a Szigetközből. A szigetközi kisvasutak jelentőssége egyre csökkent, bár az 1954-es árvíz után több falu számára nagy segítséget nyújtottak.

1969-ben szüntették meg az utolsó szigetközi kisvasutat, amely Patkányostól a Bolgányi-hídon át Kunsziget mellett Öttevényig közlekedett. A síneket hamarosan felszedték, de néhány helyen még a mai napig van, ami emlékeztet az egykori szigetközi gazdasági kisvasútra.

Fotók: Stróbli Norbert


A kisvasút 2009 májusa óta már nem csak néhány síndarabban és az idősek emlékében él: Dunaszeg mellett közlekedési emlékhelyet avattak. De további ötletek is vannak a szigetközi kisvasutak turisztikai célú újjáépítésére.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot