Káptalandomb, Győr

Káptalandomb, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A belváros egyik legkisebb területű, de annál nagyobb horderejű városrésze a Káptalandomb. Egy parányi körön belül itt található a Püspökvár, a Bazilika, Szent László hermája és a vértanú püspök, Boldog Apor Vilmos emlékkiállítása. 1996-os győri látogatásakor II. János Pál pápa is itt tartott szentmisét.


A Püspökvár

A Duna és a Rába találkozásánál áll a Püspökvár együttese, mely valójában a várban található egyházi központ, ami értékes műemléki együttes. Ennek kertje azonban magánterület; építészeti emlékei esetenként külön engedéllyel tekinthetők meg.

A vár alapjaiban római építések nyomait találták meg. A legrégebbi része a toronyvár alsó fele, a XIV. századból származó úgynevezett menekülő folyosó, valamint az ahhoz kapcsolódó keresztboltozatos helyiség.
Győr talán legszebb negyede: a Káptalandomb. Videó: Cseh Róbert.
A mohácsi vész után (1526) a vár a várkapitányok kezébe került. A fenyegető török veszély miatt folyamatosan megerősítéseket végeztek rajta. A legnagyobb átalakítás 1561–1575 között az itáliai Pietro Ferrabosco tervei alapján történt. Ennek ellenére a várat a törökök 1594. szeptember 29-én elfoglalták.A Káptalandomb és környéke. Képek: Cseh Róbert.Négy év múlva, 1598. március 28-án azonban ismét magyar kézre került, de a püspökök csak a XVIII. század közepén költözhettek vissza székhelyükre. Zichy Ferenc püspök (1743–1783) restauráltatta és a mai formájára bővítette az épületet. A vár és a palota utolsó felújítása 1984-ben fejeződött be.

A vértanúság győri múzeuma

A püspökvári "pincék homályából ragyog fel, örök példaként" a történet, Boldog Apor Vilmos vértanúságának története. A 2004-ben megszületett emlékkiállítás az 1945. március 29-én meggyilkolt főpap életét, tevékenységét, áldozatát és halálát mutatja be.

A kiállítás termei azok az eredeti, azóta is változatlanul meghagyott helyiségek, amelyekben Apor Vilmos asszonyoknak és gyermekeknek adott menedéket. Általuk válik átélhetőbbé, érthetőbbé az ősi falak között lejátszódott XX. századi dráma.

A tárlat központi terme az emlékhely, ahol a püspök életét áldozta a rábízottakért. A tér közepére fektetett püspöki palást és a rajta lévő véres ing a vértanúság megdöbbentő jelképei. A vértanú püspököt 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.

A Bazilika: misézett itt II. János Pál pápa is

A Győri Püspökséget Szent István király alapította uralkodásának első évtizedében (1000–1009). A győri Bazilika alapjait is az ő ideje alatt rakták le. A források a 11. század végén már háromhajós, emelt szentélyű templomról írnak. A II. világháborúban a tetőzet megsérült, a toronysisak ledőlt. A bazilikát 1968 és 1972 között restaurálták. 1996-os győri látogatásakor a bazilikában tartott szentmisét II. János Pál pápa, melynek emlékét míves kőtábla őrzi a templom falán.

Szent László Hermája

A Szent Korona és a Szent Jobb után Magyarország legjelentősebb szakrális a győri Bazilikában őrzik. 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, s a szent király koponyáját előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték el, és a nagyváradi székesegyházban őrizték. A herma sodronyzománcos mellrésze a később Európa-szerte elterjedt díszes zománctechnika első ismert emléke.

Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk. A szent ereklyét Náprági Demeter erdélyi püspök hozta Győrbe, amikor győri főpásztorrá nevezték ki 1607-ben. Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király hermáját a folyók városában.

Szóba került világörökség

Végezetül: a római limes (határvonal) magyarországi szakasza, s azon belül a győri Káptalandomb környéke is szerepel az UNESCO világörökség-várományosi listáján. Bár a címet egyelőre nem sikerült elnyerni, önmagában az is nagy fegyvertény, ha egy területet szóba hoznak – potenciális jelöltként – a világ legjelentősebb értékei között.Belépőjegy az Apor Vilmos emlékkiállításra:
felnőtt (700 forint), diák és nyugdíjas (500 forint), családi jegy (1400 forint).

Nyitva tartás: kedd-szombat 9.00-17.00.

Megközelíthetőség:
Budapest felől az 1-es főúton, Szlovákia felől a Révfalusi híd irányába.

További részletek:http://www.gyor.egyhazmegyeikincstar.hu/

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot