Héderváry kastély

Héderváry kastély
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalBábics Norbert
2009.05.22.
Hédervár - Héder lovag II. Gézától kapta örök szállásul a területet, ahol 1142-ben favárat épített a lovag. A tatárjárás idején a várat lerombolták, aztán IV. Béla idején újra építették.

Ebből a korból származhat a dél-keleti négyszintű, hatszög alapú torony, amely egykor önálló épület lehetett. Többször is átépítették a várkastélyt, amely így magán viseli a gótika, a reneszánsz, és a barokk egyes jegyeit is.

A kastély az utóbbi száz évben sokféle szerepet betöltött, az ötvenes években például ide jártak iskolába a hédervári gyerekek, a nyolcvanas években pedig alkotóház működött az épületben, később múzeum lett.

Angolpark tartozik a kastályhoz, egzotikus fákkal. Egyes fák már-már tolkieni alakok. A hatalmas kertben szobrokat is találunk, a fák között patak csordogál. Szabatéri előadást is tartottak már itt: az István, a király előadását.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz! Nézze meg a hédervári kastélyról készült képeinket! Fotó: Bábics Norbert

2004-ben adták át két éves felújítási munkák után a felújított kastélyt, ahol ma kastélyszálloda és étterem működik. A műemléki helyreállítás során láthatóvá tették az elmúlt évszázadok építkezéseinek nyomait, ugyanakkor megjelenése harmonikus maradt. Három tornya a hagyomány szerint három vármegye, Győr, Pozsony és Moson találkozási pontján állt, így azok más-más megye területére kerültek. A valóságban Győr és Pozsony megye határa Hédervárnál húzódott, Moson megyéé azonban soha nem volt itt. A Héderváry családnak viszont mindhárom vármegyében nagy kiterjedésű birtokai voltak.

Szigorú szfinxek őrzik a főkaput. Idős platánfa vet árnyékot a kicsiny, kétemeletes szárnyak által övezett négyszögletes udvarra. Innen nyílik a freskódíszes kápolna. Különös hangulatot kölcsönöz a belsőnek az oltárkép feletti ovális ablakon beáradó fény. Sikerült megőrizni a festményekkel díszített vadásztermet és a lugasos, indás kifestésű sala terrenát, az egykori fogadótermet.

Szomorú, ám igaz történetet mesélt el Göndöcs László, Hédervár korábbi polgármestere. 1875-ben kis híján porig égett a kastély, mert egy éjszakai kártyapartit követően az egyik vendég nem oltotta el a szívárját. A gróf a központi udvarra a tűzvész után állítatta be a platánt, s építetett a kastély mögé szivarozó házat. Ettől kezdve ugyanis még magának is megtiltotta a miniszterelnökségig jutó gróf, hogy rágyújtson a kastélyban.
A hédervári kastély nem bizonyított anekdotáinak egyike, miszerint a kastély mögötti parkban menekülést szolgáló, titkos alagút létezett volna az 1700-as évek elején. Ezt a szóbeszédet azonban egyelőre semmilyen hivatalos dokumentum nem bizonyítja, a régészeti kutatásokra pedig minden bizonnyal még jó ideig nem lesz pénz.

Egy biztos: a Rákóczi-szabadságharc idején hellyel-közel mai végső formáját elnyerő kastélyszálló a Szigetköz egyik ékköve, s ez akkor is így van, ha hatalmas parkjában egyre több fa esik a korhadás és az idő áldozatává.

Héderváry kastély

Megközelíthetőség:
A Győr-Mosonmagyaróvár közötti - szigetközi - út mentén, Héderváron a kimlei leágazásnál.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot