Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Győr

Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.05.26.
Győr - Az ország egyik legjelentősebb egyházi múzeumi intézménye, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár. Kincstárában és könyvtárában 80 ezer könyvet őriznek – köztük a felbecsülhetetlen értékű, Mátyás király 15. századi könyvtárához tartozó Corvinát.Ezenkívül ötvös- és textilremekekre, kódexre, ősnyomtatványokra és régi magyar könyvekre is bukkanhatnak a látogatók itt.

A kincstár értékei közül kiemelkedik a XIV. század közepén Párizsban készült elefántcsont triptichon, Bornemissza püspök süvege 1550-ből, a XVI. századi németjászfalvi úrmutató és Keresztély Ágost szentségtartója 1701-ből. Külön egységként kezelik a Zichy-gyűjteményt, amely a Mária Terézia királynő által a püspöknek adományozott liturgikus tárgyakat tartalmazza.

A Győri Corvina

A leghíresebb, a turisták által leginkább favorizált műkincs, a Győri Corvinaként ismert, egykor Mátyás király híres Corvina könyvtárához tartozó kötet Flavius Blondus (1392-1463) munkája, aki a Vatikánban IV. Jenő pápa titkára, valamint kortársai között az ókori Róma legjobb ismerője volt.Felvételek a Egyházmegyei Kincstárból. Képek: Cseh Róbert.


A Roma instaurata (Az újraálmodott Róma) latin nyelvű kódex. Hogy mikor került a folyók városába? Erről nincs információnk, ahogy arról sem, miként vándorolt ezen értékes könyvritkaság Győrbe. Díszes iniciáléi és a Mátyás király címerével ellátott fehér borító 1467-ben, Firenzében készült, majd később Budán helyezték díszes vaknyomásos, vörös alapon kevés aranyozással ellátott olasz reneszánsz bőrkötésbe.

A Világörökség része és II. Rákóczi Ferenc rodostói imakönyve

Bátran kijelenthető, hogy a Roma instaurata az első jelentős mű, mely az Örök város helyrajzát és romjait alaposan és részletesen bemutatja. A Roma instaurata az európai kultúrtörténet egyik különlegessége, melyben a szerző összeköti az európai kultúra csomópontjait az ókori gyökerektől indulva saját, reneszánszban megújuló korával.

Magyarországon 53 corvina található, ebből kettő vidéken, Esztergomban illetve Győrött. Az Esztergomban őrzött könyvről azonban megoszlanak a vélemények; nem teljesen bizonyos, hogy a Corvina könyvtárhoz tartozott.

80 ezer kötetet őriznek

Ráadásul a különleges kötetnek köszönhetően Győr városa is kicsit a világörökség részének tekintheti magát, hiszen a Bibliotheca Corviniana – melynek tagja a Győri Corvina – az UNESCO Világörökség része 2005 óta.

Az Egyházmegyei Könyvtárban további 80 ezer kötetet őriznek; a legrégibb a 12. századból maradt ránk, de itt vigyázzák II. Rákóczi Ferenc rodostói imakönyvét is.

A kincstár a Káptalandombon, az Apor Vilmos emlékkiállítás közvetlen közelében található.Nyitva tartás:
kedd-péntek: 9.00-15.30, szombat: 10.00-16.00, hétfő, vasárnap: szünnap.

Belépőjegyek:
felnőtt: 700 forint/fő, diák/nyugdíjas: 500 forint/fő.

Megközelíthetőség:

Budapest felől az 1-es főúton, Szlovákia felől a Révfalusi híd irányába.

További részletek:

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot