Galgóczi Erzsébet emlékszoba, Győr-Ménfőcsanak

Galgóczi Erzsébet emlékszoba, Győr-Ménfőcsanak
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr-Ménfőcsanak - A helyi születésű, mai napig nagy tiszteletnek örvendő írónőnek emlékszobát rendeztek be a Bezerédj-kastélyban. Ide került Galgóczi Erzsébet fővárosi lakásából mind a néhai dolgozószobája, mind a parasztszobája. Érdemes ellátogatni a kastélyba; az írónő az átkos rendszerben is nagybetűs ember tudott maradni.

A Galgóczi Erzsébet emlékszoba a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély oldalszárnyában kapott helyet.

"A száz négyzetméteres, tágas, boltíves teremben látható az írónő budapesti lakásából származó dolgozószobája és az úgynevezett parasztszobája.

Középen a tárlókban a rövid, de termékeny évek eredményei: különféle dokumentumok, kéziratok, a megbecsülés tárgyi bizonyítékai, kitüntetések, az író kedves tárgyai és a megjelent kötetek reprezentálják az életpályát, kiemelve az irodalmi munka főbb állomásait.

A látogató megismerheti azt a környezetet, amelyben az írónő élt és alkotott" – olvasható a Bezerédj-kastély honlapján.

A díjaknál is fontosabb az utókor megítélése

Az emlékszoba az írónő hagyatékából létesült, amelyet a család ajándékozott Győr városának és az írónő szűkebb hazájának, Ménfőcsanaknak.

Galgóczi Erzsébet Ménfőn született 1930. augusztus 27-én, 1989. május 20-án halt meg Ménfőcsanakon. Középiskoláit Győrött végezte 1949-ben. Egy évig vasesztergályos volt a győri Vagongyárban. 1951 és 1955 között elvégezte a Színművészeti Főiskola dramaturg szakát.

Dolgozott újságíróként a Magyar Ifjúság és a Művelt Nép című folyóiratoknál, 1957 januárjától szabadfoglalkozású íróként alkotott. Írói munkásságáért kitüntették Kossuth díjjal (1978), s háromszor kapott József Attila díjat (1962, 1969, 1976) is.

Tán ezeknél a címeknél is nagyobb kitüntetés, hogy az írónőt az utókor egyértelműen az igazságkeresés hajthatatlan "bajnokának" tartja, olyan írónak, aki nem hajolt meg senki előtt és nem félt semmitől a múlt rendszerben.

"A polcok mélyén régi típusú rádió"

Vissza a dolgozószobához: itt láthatóak többek közt az írónő parasztszobáját idéző tárgyak, amik "arra jók, hogy az ember esztétikai ízlését kiegészítsék" - nyilatkozta Galgóczi egyik alkalommal.

"A dolgozószoba, egyben alvószobája puritán. Közben könyvespolcok. Az ablak előtt nagy gyári íróasztal, forgószékkel. Az íróasztalon naptár, csukott írógép, kéziratok, egy cserépben zöld növény, oldalt műkutyák, középen írókészlet, s a ceruzák között egy kicsi baba.

A könyvespolc előtt hatalmas heverő, a polcok mélyén régi típusú rádió... A falon rajzok, Szilvássy Margit portréfestménye, és Mamuzych Magda festménye Galgóczi Erzsébet mamájáról" – írta Bertha Bulcsú 1977-ben.

Ma ugyanez a látvány fogadja azokat, akik meg szeretnék tekinteni az írónő egykori otthonát.


Megközelíthetőség:
a 83-as főúton Pápa, majd Győr-Ménfőcsanak irányába.

Nyitva tartás:
hétfőtől-péntekig, tárlatvezetéssel 14-18 óráig.

Belépőjegy: nincs.

További részletek:
emlekszoba@bezeredj-kastely.huCímkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot