Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény, Sopron

Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény, Sopron
TérképpelCziráki Viktória
2009.05.22.
Sopron - Az Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény majdnem teljes egésze Selmecbányáról, az egyetem elődjétől származik.

A falakon elhelyezett magyar és német nyelvű táblák azonban csak azoknak szolgálhatnak támpontként, akik találkoztak már például a fototeodolit fogalmával – akik nem, azok feltehetően eztán sem fogják tudni, mire szolgált a különös szerkezet. De a így is érdekes és látványos – akár gyerekek számára is. A hét termet megtöltő tárlat elején különböző földtörténeti korokkal ismerkedhetünk, láthatunk például többmillió éves megkövült fatörzset. Majd az erdészet, fakitermelés és az erdő élővilága mutatkozik be, de az egyik teremben díszesen faragott kis székelykapu és egy pipa elkészültének különböző stádiuma is megismerhető. Vitrinekben számtalan élőlény, főként rovarok és kártevők valamint tartósított növényrészek: molyhos tölgy és madárberkenye, aztán a 19–20. század fordulóján készült erdészeti szerszámokat, asztalos eszközöket, földmérő és térképészeti műszereket láthatunk. Összességében kellemes hangulatot ébreszt az . Az élővilág és a természet szerelmesein kívül bárkinek ajánlható, aki egy röpke félóra alatt az egykor elismerésnek örvendő erdészet életébe kíván betekintést nyerni.

A múzeum épülete. Fotó: http://www.museum.hu
A múzeum épülete.
Fotó: http://www.museum.hu


Nyitva tartás:
november-április: 10-13 óra
május-október: 13-18 óra
szünnap: szerda

Belépődíj:
felnőtt 400 forint
diák 200 forint

Tel.: 99/338-870 
Fax: 99/523-418

Megközelítés:
Győr felől 85-ös főúton autózva kb. 90 kilométer. A kiállítás Sopron belvárosában, a Templom u. 4. szám alatt található.

Kapcsolódó linkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9szeti,_Faipari_%C3%A9s_F%C3%B6ldm%C3%A9r%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9neti_Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny

Címkék