Egyházmegyei kőtár, Győr

Egyházmegyei kőtár, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A Káptalandomb 26. helyreállított pincéjében található az egyházmegyei kőtár olyan kincsekkel mint például Károly Róbert királyunk fiának, Károly püspöknek 14. századi címere, vagy egy gyönyörűen faragott keresztelőmedence. A gyűjtemény Lebó Ferenc szobrászművész állandó kiállításának is otthont ad.


A győri egyházmegyei könyvtár és kincstár az ország második legértékesebb egyházművészeti gyűjteménye. A kiállítóhelyiségek hiánya miatt korábban nagyon keveset láthatott a nagyközönség a különleges anyagból, de jelenleg is csupán a könyvtár, az ötvöskincsek és a textíliák töredékét tudják bemutatni.

14. századi címer és román kori kőtöredékek

– A kőtárnak hosszú ideig érthetően nem volt helye. A püspökség a régi szeminárium épülete alatt, a több évszázados pincerendszerből, pályázati pénzek segítségével felújíttatott két részt. A nagyobbikban a székesegyházban és környékén folytatott ásatásokból előkerült kőanyag legszebb darabjai láthatók – mesélte érdeklődésünkre Lebó Ferenc szobrászművész, az egyházmegyei kőtár rendezője.Az Egyházmegyei Kőtár Győrben. Fotók: Cseh Róbert.– Rekonstruáltunk például egy gótikus ablakot, és visszakerült Kálmán győri püspök – Károly Róbert királyunk fia volt – tizennegyedik századi címere is, ami eddig a Nemzeti Múzeum Anjou-kiállításán volt látható. Nagyon szép darabok még a székesegyház gótikus ülőfülkéiből kiemelt barokk címerek is, de ezek mellett számos gótikus és román kori kőtöredéket helyeztünk el. Az utóbbiak közül legszebb egy keresztelőmedence gyönyörűen faragott darabja, ami az említett ásatások egyik "ajándéka".

Lebó Ferenc munkássága

A pincerendszer másik felújított részében Lebó Ferenc állandó kiállítása kapott helyet. A boltíves helyiségben a művész válogatta darabokkal személyes keresztmetszetét mutatja be eddigi munkásságának.

Így került a gyűjteménybe többek között az Apor Vilmosról készült nagyméretű, a római Szent Péter-bazilikában látható dombormű legelső kis vázlata, vagy például az Érsekújvár melletti Udvardon felállított szobor első változata is, amelyet a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére készített a művész.

A kisebb bronz- és kőalkotások mellett négy tárlóban Lebó Ferenc érmei is láthatók.

Egyházmegyei kőtár, Győr
Belépőjegy:
felnőtt (700 forint), diák és nyugdíjas (500 forint), családi jegy (1400 forint).

Nyitva tartás:
kedd-péntek 9.00-15.30, szombat 10.00-16.00. Hétfő, Vasárnap: szünnap.

Megközelíthetőség:
Budapest felől az 1-es főúton, Szlovákia felől a Révfalusi híd irányába.

Bővebb információk: http://www.gyor.egyhazmegyeikincstar.hu/Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot