Túra a cseszneki várba

Túra a cseszneki várba
Hozzászólás HozzászólásTérképpelKISALFOLD.HU
2009.11.14.
A Bakony egyik festői részén, a Porva-Csesznek – Károlyháza – Gézaháza – Kő-árok – Csesznek – Lovászkúti-vadászház – Porva-Csesznek túraúton vezet ez a kirándulás.


A Kő-árokban a természetjárás március elején attól különleges, hogy ide mindig jóval előbb beköszönt a tavasz, mint a Kisalföldre. Március közepén a Bakonyban ilyentájt több virág nyílik már. A porva-cseszneki állomásra érkezvén a Cuha-völgyből indulunk, majd Károlyháza felé vesszük az irányt.


Bakony túra: irány a cseszneki vár!

Víznyelők és vadgesztenyesor

Ezt a települést a győriek különösen kedvelik, hisz anno a '60-as, '70-es években a Vagongyárnak több turistaháza is volt itt. Károlyházára mégsem elsősorban a turistaházak iránt érzett nosztalgia, hanem a víznyelők miatt megyünk.

A barlang bejáratát négy kútgyűrű adja, a víznyelők érdekessége pedig: a mélységük úgy éri el a 200 métert, hogy a hosszuk nincs 30 méter. Ide természetesen laikusok nem mehetnek, a barlang ezen részei nem járhatók.

A víznyelők után kettős vadgesztenyesor előtt haladunk el, majd Gézaházára érkezünk, ahol a menedékház környékét erdeifenyők, jegenyefák, duglászfenyők, nagy bükkök és tölgyesek díszítik.

A romos finálé

Gézaházát követően a Kő-árok sziklaképződményeit csodáljuk meg; száraz, rönkös-leveles patakmederben, meredek sziklák között gázolunk át.

A galéria megnyitásához kattintson a képre!
A Kő-árok után a túra fináléja következik: Csesznek és méltán híres vára. A több turistaút kereszteződésében álló Vár-domb dachsteini mészkő-szirtjének éles gerincén látható a XIII. századi eredetű gótikus cseszneki vár romja.

A téli hónapokat leszámítva a várba fel lehet menni. Miután mindenki kigyönyörködte magát a bakonyi panorámában, Csesznekről indulunk vissza a porva-cseszneki állomásra – innen a visszaút körülbelül 6 kilométernyi távolság.

A túra távja: 16,5 kilométer.

A szintemelkedés: 270 méter.

Megközelíthetőség:
Porva-Csesznek csak vonattal érhető el Győr és Veszprém felől.

További részletek:
http://bakony.lap.hu/

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot