Az egykori zsinagóga, Győr

Az egykori zsinagóga, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.05.25.
Győr - A néhai győri zsinagóga a 19. század végén etalonnak számított más városok izraelita hitközségeiben, s melyet több mint 15 éve munkájával sikerült megmenteni az enyészettől 2006-ban. Jelenleg hangversenyteremként és a Vasilescu-gyűjtemény otthonaként működik a patinás és impozáns épület.


Benkó Károly pesti építész elképzelései alapján épült győri Zsinagógát 1870. szeptember 15-én avatták fel a templomépülethez kapcsolódó, kétemeletes iskolával együtt. A részletes kiviteli terveket Örömy, Hencz és Bergh nevű fővárosi cég dolgozta ki, a kivitelező Fränkel Vilmos bécsi építész volt.

A költségeket a hitközség az ülőhelyek örökáron való megvételéből és tagjainak kamatmentes hiteléből, valamint adományokból fedezte. Történelmi érdekesség, hogy a győri zsinagógát a neológ, tehát az újító irányzatú hitközség álmodta meg.

A késő historizmus és szecesszió szellemében épített isten háza Győr városának egyik jelképévé vált.

Romhalmaz a rendszerváltás idején és Tony Curtis dollárjai

Hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak felhúzásához, mint a nagyvárosi környezetbe jól illeszkedő, nagy befogadó képességű zsinagógák méltó előképe. 1927-ben a téli résszel bővítették az épületet, amely 1960 óta részben üresen állt: míg az iskolai szárnyban a Zeneművészeti Főiskola kapott helyet, addig a belső teret senki nem használta, így az állapota is fokozatosan romlott.

Az egykori zsinagóga, Győr


A romos állapotában is megkapó épület szépségére az 1991-ben megalakult Győri Zsinagógáért Alapítvány, illetve a falai között megvalósult Mediawave rendezvények irányították a közvélemény figyelmét. A zsinagóga 1993-ban a város tulajdonába került. 2003-ban elnyert címzetes támogatással és egyéb ráfordításokkal kezdődött meg a rekonstrukció.

Sőt, sokáig népszerű (bulvár)téma volt, hogy Tony Curtis is ad pénzt a felújításra, de végül az amerikai dollárok érkezése elmaradt. A felújítás örömébe üröm is vegyült: a rekonstrukciós tervek plágiumgyanúja miatt bírósági per indult.Napjainkban, mint fénykorában

A felújítás során az 1868-as állapotnak megfelelően alakították ki a nyolcszögletű központi teret, a kupola festésének rekonstruálását régi felvételek szerint végezték, a falfestés helyreállításához 19. századi sablonok készültek. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a mosdóblokkokat a pincében alakították ki.

A közel 137 éves zsinagógát 550 millió forintból sikerült újjávarázsolni 2006 augusztusában. Az udvarra nevekkel televésett gránáttömb került. Ez az emlékoszlop Magyarországon először Győrött örökíti meg a holokauszt során elhurcolt zsidó gyerekek mementóját. 

Jelenleg a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermeként működik: ennek köszönhetően komoly- és könnyűzenei koncertek egyaránt hallhatóak az épületben.

Az egykori zsinagóga napjainkra igazi kulturális központ lett. A templomtérben kapott helyet – a Városi Művészeti Múzeum szakmai menedzselésében – a .

Többek közt itt talált otthonra az Ország Lili munkásságát felölelő, különleges hangulatú képanyag is.

Belépőjegy: 600 Ft (felnőtt), 300 Ft (diák, nyugdíjas).

Nyitva tartás szezonban:
szerdától-vasárnapig 10-18h.

Megközelíthetőség:
A Szent István út felől, a Kossuth Lajos utca irányába.

További információk:
http://www.epulettar.hu/projekt/1580.aspx

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot