Apátsági Pincészet

Apátsági Pincészet
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Pannonhalma - Az Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el.

A pár éve megálmodott pince közel ezeréves hagyományt ápol és folytat, sőt, jazzkoncertek otthona is egyben.

A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexumot épült, amely lehetővé teszi, hogy a pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

Kilenc, isteni bor

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték.Dr. Várszegi Asztrik főapát és Hortobágyi Cirill perjel kóstol. Fotó: Kisalföld-archívum.
Dr. Várszegi Asztrik főapát és Hortobágyi Cirill perjel kóstol. Fotó: Kisalföld-archívum.készítenek a remek dűlők szőlőiből. Ezek közül kiemelkedik a "Tricollis Cuvée", mely magában foglalja a borvidék három jelentős fehérszőlő-fajtáját, vagyis az olaszrizlinget, a rajnai rizlinget és traminit.Pannonhalmi boráldás.


Ezen kívül itt érlelik az "Infusio" névre hallgató bort is, mely akkor kerül a bencés apátok asztalára, ha eljön egy-egy ünnep ideje.

Jazzterasz a Pincészetben

Hagyományteremtő céllal először 2007 nyarán rendeztek Pannonhalmi Jazz-Terasz néven koncertsorozatot, mely idén már harmadik alkalommal csalogatja a bor, a természet és a zene harmóniájának egyedi élménye után vágyó közönséget. Korábban olyan művészek léptek fel a pincészet teraszán, mint Babos Gyula, Balázs Elemér vagy Dresch Mihály, most pedig tiszteletét teszi Vukán György és Harcsa Veronika is.

A pontos 2009-es "jazzmenetrendet"
itt találják.


Nyitva tartás:
a látogatások rendjét itt olvashatják. Pincészeti belépő és tárlatvezetés öt bor kóstolásával: 2400 forint. Kóstoló nélkül: 500 forint.

Megközelíthetőség:
Győr felől az M1-es körgyűrűről a Veszprém felé vezető 82-es úton. Itt külön tábla is jelzi Pannonhalmát az autópályán.

Bővebb információ:
http://www.apatsagipinceszet.hu/
http://www.bences.hu/nyitolap


Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot