Xantus János Állatkert

Xantus János Állatkert
Hozzászólás HozzászólásTérképpelVideóvalkisalfold.hu
2009.05.26.
Győr - A megyeszékhely állatkertje, a Xantus János Állatkert ugyan az egyik legfiatalabb az országban, de az évről évre tapasztalható fejlődését nehéz kétségbe vonni. Ráadásul az állatkert vezetői nem csak a vendégek és a gyerekek kiszolgálását tartják szem előtt, hanem az egyre népszerűbb kedvencek lakóhelyeinek folyamatos bővítését, szépítését.


Nem kettő, hanem több élete volt a majdnem fél évszázad alatt a győri Xantus János Állatkertnek. Húsz éve, 1988-ban a sok próbát megélt győri vadas park terráriummal gazdagodott – innen már csak egy kis lépés hiányzott az állatkertté avanzsálástól.


Nehéz kezdet

Rövid ideig a második leggazdagabb vidéki állatkertje volt Magyarországnak, csakhogy éppen a bemutatással akadt egy kis baj, ugyanis a közel 130 fajt 2,9 hektárnyi állatkert egy részére zsúfolták be. Sajnos a következő időszakban sem történtek pozitív változások, és 1996-ban többen is megkérdőjelezték az intézmény alkalmasságát. Ezt az esztendőt a kétely jellemezte: megmarad-e vajon a győri állatkert?

 


A videóban a győri Xantus János Állatkert lakóiról láthatnak egy összeállítást (flamingók, törpe víziló, gibbon, vidrák, stb.).

ka

Az állatkert azonban a kicsik-nagyok örömére bizonyított az utóbbi 10 évben: sorra létesültek tágas kifutók, amelyek átvették az esztétikailag és műszakilag is leromlott kifutók helyét.

 A gibbon-sziget és a makik

A Győri Állatkert hivatalos honlapjának beszámolója szerint 1997-ben elkészült a gibbon-sziget, ahova már új fajként költözhetett be a két fiatal gibbon. A jávai makákók számára terjedelmes, vízmedencés, villanypásztorral határolt kifutó épült. A tucatnyi majom remekül érzi magát a füves területen olyannyira, hogy minden évben szaporodnak is.

 Kattintson a képre a galéria megnyitásához!


A 1999-es évben sivatagi hiúzok, vöröshomlokú makik mókus-és selyemmajmok érkeztek. Természetesen az újonnan érkezett egyedek új kifutói mellett a régi tartóhelyek korszerűsítése sem állt meg.

Afrika-kifutó: zebrák és zsiráfok

2000-ben új házba költözött a Magyarországon először látható törpevíziló, aki a Európai Fajmegmentési Program keretében egy külföldi állatkertből érkezett. 2001-ben épült a tágas Afrika-kifutó, ahol zebrák, antilopok és egy recés zsiráf kapott elhelyezést.

2005-ben hozzájuk költözhetett be Fábió, a zsiráfbika.
Ragadozók méltó környezetben

A fejlesztések nem álltak meg, ezt jól példázza a "ragadozósor" rácserdőinek felszámolása, melyek helyét korszerű és tágas kifutók vették át.

Így 2002-ben méltó helyet biztosítottak a tigriseknek, oroszlánoknak és medvéknek. 2003-ban a kapucinusmajmok vehették birtokba új, tágas villanypásztorral határolt otthonukat.

2004-ben sikerült átadni az Afrika-házat is, ahol többek között a csimpánzokat is elhelyezték. 2005-ben végre új további három hektárral bővült az állatkert területe. A volt vidámparki területen megkezdődtek a munkálatok, ahol patáskarámok kialakítása volt az cél. Erre  a területre erdei sétaút került, piknikező helyekkel, őzekkel, skótmarhákkal.

A Dél-Amerika ház lakói

Még ebben az évben hozzákezdtek az új Zsiráf- és Zebraház építéséhez is, valamint a Terráriumház korszerűsítéséhez. 2007-ben a negyven éves állatkert befejezte megkezdett munkálatait, házait, kifutóit. A zsiráfok, antilopok, zebrák új házukban a téli hónapokban is látogathatók.


A Dél-Amerika ház lakói a tapírok, lajhárok, pampanyulak, vízidisznók hamar belakták új korszerű otthonukat. A 2004-ben átadott Afrika-házhoz vizesárokkal ellátott új, szabadtéri kifutójukat foglalhatták el főemlőseink. Az idén átadott Terráriumházban kaptak helyet halaink, hüllőink, néhány emlős és kétéltű.

2007-re, az állatkert 40 éves születésnapjára, befejeződött a régi terület korszerűsítése, így új kifutókban élnek a tigrisek, az oroszlánok, a medvék és a zsiráfok. A Dél-Amerika ház lakói a tapírok, lajhárok, pampanyulak, vízidisznók hamar belakták új korszerű otthonukat.

 

Szabadtéri kifutó a majmoknak

A 2008-ban átadott Afrika-házhoz vizesárokkal ellátott új, szabadtéri kifutójukat foglalhatták el a csimpánzok.

A felújított Terráriumházban a karmosmajmok mellett halak kétéltűek és hüllők is kaptak helyet.

2009-ben az afrikai patások, jávor-antilopok, szitatungák, zebrák és a struccok új házának felépítése a cél.

S természetesen a kicsik és örökifjak nonstop szórakoztatása!


Belépőjegy:
felnőtt 1100 forint, gyermek belépő (2 éves kortól 14 éves korig) 800 forint, nyugdíjas belépő 800 forint.

Nyitva tartás:

Novembertől-márciusig 15-ig: 10 órától 17 óráig. Márciustól 15-től Novemberig: 10 órától 19 óráig.

Megközelíthetőség:
Budapest és Hegyeshalom felől az 1-es főúton, majd a Magvassy-csarnok irányába.

További információ:
http://www.zoogyor.com/

http://www.freeweb.hu/wildlife/zoos/gyor/info.html

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot