A Cuha-völgy túra

A Cuha-völgy túra
TérképpelKISALFOLD.HU
2009.09.30.
Túrák - Kilenc gázlón át vezet az út a vadregényes Cuha-szurdokban: kicsiknek és örökifjaknak egyaránt csodás tájakat és remek kalandot ígér a völgy.

A Bakonyban, Zirc és Bakonyszentlászló között kanyarog a Cuha-völgy. Szépséges sziklaszurdokban alagutakon, viaduktokon vezet át az 1896-ban épült Veszprém-Győr vasút, amely hazánk messze legszebb hegyi pályája.

Úgy hírlik, éppen ipartörténeti, turisztikai jelentősége miatt került ki a megszüntetendő vonalak listájából. A Cuha-völgy legszebb része a Porva-Csesznek és Vinye állomások között húzódó, 5,5 km hosszú Cuha-szurdok, amelyet a piros sáv jelzést követve kényelmesen végig lehet járni.Cuha-völgy túra - rengeteg képpel!


Cuha-völgye és gulyás

A turistaút felett sorakozó hófehér mészkőszikla-ormok az első métertől az utolsóig különleges látványt ígérnek. A Zircen keresztül folyó Cuha-patak a Zirci-medence forrásaiból táplálkozik.

A Cuha szláv eredetű szó, jelentése száraz. Találó a patak neve, hisz medre a kevés csapadékú nyári hónapokban szinte teljesen kiszárad, igaz, tavasszal és ősszel megemelkedhet itt a vízszint.

A túrázók Vinyén, a vasútépítési emlékmű pihenőhelyein nyugodtan megebédelhetnek. Három szalonnasütő is rendelkezésre áll.

A gyerekek kedvence

Akik ebéd után még mindig vágynak kis természetjárásra – akik elfáradtak a vinyei állomáson több Győrbe illetve Veszprémbe tartó vonat közül választhatnak –, azok ellátogathatnak a Cuha-völgytől a Likas-kőhöz. A táv oda-vissza 8 kilométer.

A Likas-kő a Sukoró feletti erdők egyik érdekes pontja, több hatalmas szikla alkotja ezt a természeti képződményt, mely különösen a gyerekek számára igazi látványosság.A túra távja: 6-8 kilométer.

A szintemelkedés: 100 méter.

Megközelíthetőség:
Porva-Csesznek csak vonattal érhető el Győr és Veszprém felől. Vinyére autóval a 82-es főúton lehet eljutni.

Bővebb információk:
http://bakony.lap.hu/ 

Címkék