A Holt-Rába (Marcal) környéke, Győr

A Holt-Rába (Marcal) környéke, Győr
Hozzászólás HozzászólásTérképpelkisalfold.hu
2009.06.02.
Győr - A most bemutatott Holt-Rába nyári túraútvonalnak kiváló, de horgászparadicsomnak is kiváló. A hat kilométer hosszú szakasz bejárható gyalogosan, egy része kerékpárral is. A tanösvény a gyirmóti Sörfőző-réten kezdődik, majd a holtág vonalát követve a Rába folyó töltéséhez vezet. Érdemes végigbarangolni.


Hivatalosan a tartozik a , amelyet az 1888-ban végzett vízszabályozás óta Holt-Marcal környékének is neveznek.

A Rába mellett ugyanis, a Győr és
Rábapatona között épített töltést akkoriban átvágták és a Rába jobb parti részén nagy mellékágat hoztak létre. Erre később rákötötték a Marcalt is, majd a folyó torkolatát a harmincas években feljebb helyezték, s azóta a holtág a Marcal vizének csak egy részét kapja.Horgászparadicsom: a Holt-Marcal és környéke. Képek: Kisalföld-fotóarchívum.

Így a régi Rába-meder, vagyis a Holt-Marcal minden folyótól elválasztott holtág, amely folyamatosan feltöltődik. A régi meder és a Rába mai töltése közötti terület pedig zömében mély fekvésű, zsombékos tocsogókkal, elszórt fákkal és facsoportokkal benépesült legelő.

Tündérrózsa és vízitök

A náddal és gyékénnyel, bokorfüzesekkel benőtt vagy kísért, kanyargós morotvák hangulatosak és jelentős tájképi értéket képeznek, de gazdag növény- és állatviláguk is.

Ahol a feltöltődés még csak kismértékű és a holtágak vízmélysége egy-másfél méter, ott lebegő és legyökeresedő hínártársulások jelennek meg. A vizek felszínét elborítja a fehér tündérrózsa és a sárga vízitök, a partok mentén pedig három nősziromfaj: a sárga nőszirom, valamint a védett, lilásan irizáló szibériai és fátyolos nőszirom nő.

A kosborféléket két védett faj, a hússzínű ujjaskosbor és a mocsári kosbor képviselik.


Békák minden mennyiségben

Az élőhely változatosságát az állatvilág is tükrözi. Így például a farkos kétéltűeket a pettyes gőte, a farkatlan kétéltűeket a vöröshasú unka, a kecskebéka és a tavi béka képviselik.

A ritkább fajok közé tartozik a párzáskor meglehetősen bizarr megjelenésű, de annál szebb, kékszínű mocsári és az erdei béka. A hüllők három, a madaraknak 110 faja ismert.

A költő fajok közül említést érdemel a bíbic, a piroslábú cankó, a mélyebb vizek környezetében a böjti és a kanalas réce, továbbá a szárcsa, a vízityúk és a törpegém. Szárazabb részeken, a bokrosok szélén, magasfüvű réteken hallhatjuk a réti tücsökmadár jellegzetes hangját.

A horgászoknak (is) bejön

A halak szerelmesei a nádorvárosi leágazónál a régi Pápai úton találják azt a vízterületet, amelyet előszeretettel keresnek fel a horgászok. Itt fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, törpeharcsa.


A vízkezelő adatai: Nádorvárosi Sporthorgász Egyesület (www.nadorvaros-he.hu).

Horgászjegy ára: felnőtt napi: 3000 Ft, heti: 10000 Ft. Ifi napi: 1500 Ft, heti: 5000 Ft.

Megközelíthetőség: az M1 autópálya pápai leágazójától a régi pápai út irányába.  

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.161.108.58 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot